12 februari 2007

RSS op de achtergrond

Veel mensen hebben nog niet gehoord van RSS of weten niet waarvoor het staat. Maar ze komen er dikwijls mee in contact zonder dat ze hetzelf weten. Veel informatie die op websites wordt getoond is namelijk afkomstig van een RSS Feed.

Laten we enkele voorbeelden tonen:


De startpagina van Google

(http://www.google.be)

Eerst moet je inloggen





Eens je ingelogd bent, heb je de mogelijkheid om de google startpagina naar eigen wens in te richten. Zo kan je op uw eigen startpagina alleen items tonen, die jij interessant vindt en steeds voorzien van de laatste nieuwtjes van de voor jouw boeiende websites.



Zo heb ik de pagina ingericht met de koppen van verschillende onderwerpen.

Bijvoorbeeld: De Standaard Online met de diverse laatste nieuwsfeiten.
Druk je op de standaard online dan kom je op de startpagina van de standaard terecht. Een muisklik op Abramovitsj niet langer rijkste Rus leidt naar het artikel op de website van de standaard.
Al deze titels en koppen krijgen hun gegevens via de RSS-feed.

Ook het fotoalbum dat wordt weergegeven haalt zijn informatie van een xml-bestand dat voldoet aan een RSS-feed. Zo kan je steeds zien of er nieuwe foto’s zijn toegevoegd aan het fotoalbum. Ook hier volstaat een eenvoudige klik om in het juiste album terecht te komen.



Ook Microsoft heeft een gelijkaardige initiatief genomen met Windows Live (http://www.live.com/), ook hier worden verschillende elementen op de pagina opgeroepen via RSS.

Een ander voorbeeld waarvan je niet merkt dat de aangeboden informatie afkomstig is van een andere website vind je bij Studio Brussel. (http://www.stubru.be)



Hier geen aanpasbare pagina ’s maar een online radiospeler die de bezoeker wil informeren over nieuws, sport, cultuur, weer of verkeer. De items komen het scherm ingevlogen en blijven daar enkele seconden staan, tot het tijd is voor ander nieuwtje. Het geheel werkt op basis van de Adobe Flash Player. Wat aantoont dat RSS heel veelzijdig is, en op verschillende toepassingen, platformen kan worden gebruikt.

Als je nog voorbeelden van websites weet waar de content opgehaald wordt via RSS, laat het niet na om mij dit te laten weten.

Geen opmerkingen: