23 februari 2007

Wat is XML

Inleiding

De optie om een RSS-feed te genereren is tegenwoordig aanwezig in veel Content Management Systemen, webtoepassingen en softwarepakketten, die hiervoor speciaal ontworpen zijn. Maar soms is het handig om te weten wat de achterliggende techniek is. Daarom ga ik dit hoofdstuk dieper in gaan op het technisch gedeelte van een RSS-feed. Maar alvorens we dat doen, kunnen we niet om XML heen. Elke RSS-feed is namelijk een XML-bestand.

XML (= eXtensible Markup Language)

Wat is XML?

XML is een standaard die werd uitgevaardigd door het W3C (World Web Consortium). Een onafhankelijke organisatie die web-gerelateerde technologieën en standaarden ontwikkelt.

Bij XML gaat het over het beschrijven van de aanwezige data. Door tags toe te voegen aan de gegevens, creëer je datacontainers. Elke tag geeft het begin of einde van een nieuwe datacontainer aan. In volgend voorbeeld zie je o.a. dat tags worden omgeven door scherpe haakjes.



XML is nogal verschillend van HTML. De tags zeggen niks over de opmaak van de gegevens en je kan ze zelf benoemen.

Een voorbeeld van een klein XML-bestand.



Waarom XML?


XML is een puur tekstbestand dat onafhankelijk is van platform, fabrikant en hardware. Vele toepassingen - zoals een eenvoudige kladblok - op eender welke computer kunnen omspringen met een XML-bestand. Je hoeft bovendien niet te betalen voor het gebruik van XML, omdat het licentievrij is.

XML-gegevens zijn gemakkelijk uitwisselbaar tussen verschillende toepassingen. Tenminste als de afspraken omtrent het gebruik van tags worden nageleefd. Iedereen kan wel zijn eigen tags definiëren, maar daarom kan niet elke toepassing er mee omspringen. Daarom zijn er standaarden vastgelegd zoals XHTML (HTML volgens de XML-syntax, MathML (wiskundige formules), SVG (weergeven van grafische informatie).

Het is heel flexibel, daar de inhoud gescheiden is van de opmaak, kan deze op verschillende manieren worden weergegeven. Met één bronbestand, de xml-file kan je uw gegevens op verschillende platformen presenteren (webbrowser, pda, …). Eén kleine aanpassing volstaat al, om de inhoud op de verschillende platformen te wijzigen.

Zoeken naar, filteren van en navigeren door gegevens gaat op een snelle en efficiënte wijze.

XML is dus een krachtig instrument dat vele toepassingen kent, waaronder natuurlijk ook RSS, het onderwerp waarover deze blog over handelt.


Geen opmerkingen: