05 april 2007

Geschiedenis RSS

Alvorens er sprake was van RSS bestonden reeds verschillende formaten voor syndicatie. Maar geen enkele daarvan kon echt doorbreken. Eind de jaren negentig kwam daar snel verandering in. Dave Winner ontwikkelde in 1997 een eigen formaat voor syndicatie (scriptingNews) om toe te passen op één van de eerste weblogs (http://www.scripting.com).

Twee jaar later werd een ander formaat (RSS 0.90) voor syndicatie ontwikkeld door Netscape. De gebruikers van het webportaal Netscape Center konden hun webpagina personaliseren met de informatie die zij belangrijk achtten. Al snel ontstond bij webmasters de vraag hoe zijn hun content ter beschikking konden stellen op het webportaal van Netscape.

Het formaat werd echter als ingewikkeld beschouwd, en een vereenvoudiging drong zich op. Dan Libby van Netscape ontwikkelde daarom RSS 0.91. Voor Dave Winner van Userland gingen deze nieuwe aanpassingen niet ver genoeg. Hij sleutelde wat aan de Netscape versie en besloot dit uit te brengen onder dezelfde versienaam.

Netscape maakt er geen grote problemen van, want iets later werd door een herstructering van de Netscape-diensten het RSS-team opgeheven. Daarmee was de strijd om het zeggenschap over RSS nog niet gestreden. Want een ontwikkelaarsgroep rond Real Dornfest van O’Reilly besloot ook een RSS-versie uit te brengen (RSS 1.0).
Je kan het niet beschouwen als een uitbreiding op RSS 0.91. Het is een alternatieve en complexere taal die kan gecombineerd worden met andere XML-vocabulariums en RDF-formaten.

Het antwoord van Dave Winner van Userland liet niet lang op zich wachten: RSS 0.92 werd uitgebracht. Enkele belangrijke elementen werden aan het vocabularium toegevoegd. Het uitgangspunt bleef evenwel een gemakkelijk te gebruiken XML-formaat.
Alvorens de laatste versie werd uitgebracht waren er nog RSS 0.93 en 0.94, maar deze werden nooit officieel vastgelegd.

In 2002 verscheen uiteindelijk RSS 2.0 die enkele voordelen van RSS 1.0 tracht te implementeren, zoals het gebruik van modules met hun eigen namespaces.
Daarnaast werden nog enkele elementen toegevoegd of afgevoerd, en zo zijn we gekomen tot de versie die op heden nog steeds als standaard geldt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Keep them coming, it's interesting!

grtz
Thomas