11 april 2007

RSS en WEB 2.0

RSS kan je in een groter geheel plaatsen. Het maakt deel uit van Web 2.0. Je hebt er vast en zeker al van gehoord. Maar ken je ook de geheimen van het succes? Het recept van Web 2.0 is simpel, het bestaat uit enkele basisingrediƫnten: delen, sociaal, tags, snel, simpel, gebruiksvriendelijk, open en gratis.

Wie er wil van proeven kan terecht op websites die al snel de harten van miljoenen internetgebruikers hebben veroverd:

Foto --> Flickr
Social bookmarking --> Del.icio.us
Video --> YouTube
Wiki --> Wikipedia
Social networking --> Myspace
Zoeken --> Technorati
Muziek --> Last.fm
RSS --> Netvibes

Om maar enkele voorbeelden te geven, want deze lijst kan veel langer.

Eigenlijk heb je voor Web 2.0 geen software meer nodig, alleen een goede browser die je leidt naar gebruiksvriendelijk webpagina ’s op basis van programmeertalen als AJAX.En wat is nu de rol van RSS binnen het Web 2.0-plaatje? RSS speelt een belangrijke rol in het delen en verspreiden van informatie. Het zorgt voor de automatische uitwisseling van gegevens tussen websites. Het toont de informatie die je wenst en brengt je op de hoogte als er iets is verschenen wat je boeit.

Maar er schuilt gevaar in het hele web 2.0 verhaal. De ontwikkelingen gaan zo soms snel dat een hele groep gebruikers de nieuwste trends niet meer kunnen volgen. Al deze nieuwe content en functionaliteit moeten ook verwerkt worden. Misschien heeft de gemiddelde gebruiker gewoon zin om eens passief te surfen.

Geen opmerkingen: